Sports

– Vær så snill, hjelp Ukraina og Mariupol

Under kveldens Eurovision-finale kom de ukrainske artistene med en bønn om hjelp fra scenen. Litt senere fulgte islendingene opp.

Ukrainske Kalush Orchestra underneath finalen i Eurovision Song Contest i Pala Olimpico i Torino lørdag kveld.

Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Reglene fra Den europeiske kringkastingsunion (EBU) er klare: Politiske budskap har ingen plass i Eurovision, hverken i låtene eller på scenen. Likevel klarte ikke Oleh Psiuk, frontfigur for det ukrainske bidraget Kalush Orchestra, å la være å komme med et rop om hjelp etter sin opptreden i kveld.

– Vær så snill, hjelp Ukraina og Mariupol. Det eneste jeg ber dere om, er å hjelpe Ukraina og Mariupol, sa Psiuk etter fremføringen av bidraget «Stefania».

Ukraina er den retailer favoritten i år og var artist nummer 12 på scenen. I pressesenteret var det taktfast klapping og god stemning underneath låten, som er en raplåt med folkemusikkinnslag.

Det er quick tradisjon at vinneren arrangerer neste års konkurranse, og det har vært mange spekulasjoner rundt hva som vil skje hvis det blir krigsherjede Ukraina.

– Om dette ender med at vi vinner, vil neste års finale i Eurovision bli arrangert i et nytt, lykkelig, integrert og vakkert Ukraina. Dette er både mulig og veldig viktig å få til, sa Psiuk til Aftenposten tidligere denne uken.

Også den islandske gruppen, Systur, valgte å bryte med EBUs regelverk da de ropte «fred for Ukraina!» før de gikk av scenen.

EBU: – Forstår følelsene

Deltagere som bryter med regelverket, kan i ytterste konsekvens bli diskvalifisert fra konkurransen. Men foreløpig ser det ikke ut til at EBU vil gå til det skrittet.

– Vi forstår de dype følelsene rundt Ukraina for øyeblikket og anser kommentarene fra Kalush Orchestra og andre artister som uttrykker støtte til det ukrainske people som humanitære snarere enn politiske i natur, sier EBU til VG.

Den islandske gruppen Systur valgte også å utfordre Eurovision-reglene med en bønn om hjelp til Ukraina.

Superflinke jordboere

Som artist nummer syv sto Subwoolfer på scenen i Eurovision-finalen lørdag. Norge ligger på åttendeplass på spillselskapenes lister og har nå passert Hellas.

Subwoolfer får toppvurdering fra Morten Westgaard, som rapporterer fra Torino for Eurovision Norway.

– De har levert bra på prøver, juryshow og semifinale, males dette var et syvende gir. Jeg, og resten av Norge, har all grunn til å være stolte, sier han til NTB.

Subwoolfer på scenen Pala Olimpico i Torino lørdag.

Bandet selv var også fornøyd.

– Dette var deilig! En stor sal med superflinke jordboere som kunne hele sangen vår! Jim ble skikkelig overrasket, og Keith holdt på å sprekke av glede. Torino har vært helt fantastisk så langt. DJ Astronaut er litt varm og ønsker seg vifte, uttaler de by way of NRKs presseteam.

– Utenomjordisk heftig opptreden! I kveld kan alt skje! Subwoolfer og Team Norge har levert varene, så får vi se om et samlet Europa er med på notene, sier Stig Karlsen, som er NRKs delegasjonsleder.

Flere nordmenn var å se på scenen i Torino i kveld. Første artist ut lørdag var We Are Domi, som har to norske og ett tsjekkisk medlem. Og Hellas stiller med norsk-greske Amanda Tenfjord.

Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.