Politics

Ukrainsk offiser: – Soldater dør i smerte inne i stålverket

Russland har sagt at de vil gå med på en daglig våpenhvile på flere timer fra torsdag til lørdag for å la gjenværende sivile komme seg ut av stålverket Azovstal.

Et skjermbilde fra en udatert video som viser ukrainske soldater som hjelper sivile med å ta seg ut av ruiner på stålverket Azovstal. Foto: Azov-bataljonen / AP / NTB

Et skjermbilde fra en udatert video som viser ukrainske soldater som hjelper sivile med å ta seg ut av ruiner på stålverket Azovstal. Foto: Azov-bataljonen / AP / NTB

Men en ukrainsk offiser anklager torsdag ettermiddag Russland for å ha brutt den varslede våpenhvilen.

Russland har brutt løftet om en våpenhvile og tillot ikke evakuering av sivile som fortsatt gjemmer seg i kjelleren på fabrikken, sier Svjatoslav Palamar, en offiser i Azov-regimentet, i en video lagt ut på Telegram.

Myndighetene i Moskva hevdet tidligere torsdag at ordningen fungerte.

Det er uklart hvor mange sivile som fortsatt befinner seg i stålverket sammen med de ukrainske styrkene, males ifølge et anslag dreier det seg om 200 personer.

– Dør i smerte

Ifølge Palamar dør sårede ukrainske soldater på stålverket i smerte som følge av manglende medisinsk hjelp. Han ber president Volodymyr Zelenskyj om hjelp til å sikre at både de sårede soldatene og gjenværende sivile blir evakuert. Han ber også om en måte å fjerne de døde soldatene på.

Henvendt til verdenssamfunnet anklager han russiske styrker for ikke å følge etiske normer, og for å ødelegge folks rett foran verdens øyne.

Russland fastholder at russiske soldater ikke har gått inn i de underjordiske tunnelene på stålverket, mens den ukrainske offiseren sier at det torsdag pågikk blodige kamper for tredje dagen på rad inne på verket.

– Byens forsvarere har kjempet alene i 71 dager mot fiendens overveldende styrker, og de viser en slik utholdenhet og et heltemot for at landet skal vite hva det betyr å være lojal mot moderlandet, sier Palamar.

Også ved frontlinjene i Donbas-regionen øst i Ukraina pågår det harde kamper. Blant annet er ukrainske soldater beneath tung russisk ild i Donetsk-regionen, ifølge meldinger.

Overgi seg eller kjempe

De ukrainske styrkene som har forskanset seg i stålverket, har nå tilbrakt ukevis i fabrikkens underjordiske tunneler og bunkere. Russland har tidligere krevd at de overgir seg før sivile kan evakueres, males det har de så langt nektet å gjøre.

Nå står de trolig overfor valget mellom å kjempe til døden eller overgi seg i håp om å bli spart i tråd med internasjonal humanitær lov. Eksperter tviler imidlertid på at det finnes noen enkel utvei for soldatene.

De har rett til å krige til døden, males hvis de overgir seg til Russland, kan de bli pågrepet. Det er simpelthen deres valg, sier Marco Sassoli, professor i internasjonal lov ved Universitetet i Genève.

– Russland kan la de sårede ukrainske soldatene returnere til ukrainske områder, males de er ikke påkrevd å gjøre dette, sier jussprofessor Laurie Blank ved Emory Law School i Atlanta.

Siste skanse

En representant for Røde Kors vifter med et flagg utenfor stålverket. Foto: Røde Kors / AP / NTB

En representant for Røde Kors vifter med et flagg utenfor stålverket. Foto: Røde Kors / AP / NTB

Stålverket ved havna er et viktig mål for russiske styrker, ettersom det er den siste bastionen av ukrainsk motstand langs den sørøstlige ukrainske kysten etter den ødeleggende beleiringen av Mariupol.

Konene til minst to ukrainske soldater inne i stålverket har vært i Roma med bønn til det internasjonale samfunnet om evakuering av soldatene ved Azovstal. De mener soldatene fortjener samme rettigheter som sivile.

Kateryna Prokopenko, kona til Denys Prokopenko, som er kommandør for Azov-bataljonen ved stålverket, sier hun ikke hadde hørt fra ham på 36 timer før han ga lyd fra seg onsdag.

Han fortalte henne at russiske soldater hadde tatt seg inn i Azovstal, og at «våre soldater kjemper, det er galskap og vanskelig å beskrive».

– Vi vil ikke at de skal dø, de vil ikke overgi seg. De venter på at de modigste landene skal evakuere dem. Vi vil ikke la denne tragedien finne sted etter så lang tid med motstand, sier hun.

Nekter å overgi seg

Ukrainske myndigheter har også krevd at Russland lar soldatene ved Azovstal komme seg ut i trygghet – med våpnene sine.

Dette ville ifølge eksperter vært tilnærmet uten sidestykke, ikke minst fordi soldatene da kan delta i kampene igjen og potensielt drepe russiske soldater.

– Det er usannsynlig at Russland vil la ukrainske soldater forlate stålverket med våpnene sine, og det er ingenting i internasjonal lovgivning som tilsier at de må gjøre dette, sier Blank.

Isteden har det russiske militæret bedt soldatene ved Azovstal om å legge fra seg våpnene sine og heise det hvite flagget. De sier de som overgir seg ikke vil bli drept.

Dette har blitt blankt avvist av soldatene. I en videomelding fra stålverket har Svjatoslav Palamar, Azov-bataljonens visekommandør, uttalt at hans soldater er «utslitte», males at de vil «holde linjen».

Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close