Business

Nederlandsk storbank beklager historisk involvering i slaveri – E24


ABN Amro ble i sin nåværende type etablert i 2010. Men denne uken beklaget banken hendelser over 100 år tilbake i tid.

SLAVERI: Forgjengerne til den nederlandske storbanken ANB Amro var delaktig i den økonomiske siden av slavedrift for i det 18. og 19. århundre.
Publisert: Publisert:

Denne uken valgte den nederlandske storbanken ABN Amro å beklage for rollen bankens forgjengere hadde i slavedrift på 17- og 1800-tallet.

– ABN Amro har en stolt historie som går tilbake mer enn 300 år. Likevel må vi anerkjenne at det har en mørkere facet også, sa ABN Amro-sjef Robert Swaak i en pressemelding.

– ABN Amro som det eksisterer i dag, kan ikke gjøre om den perioden i historien. Vi er klar over at selv om slaveri har blitt avskaffet, har tidligere urettferdigheter vedvart. ABN Amro beklager de tidligere hendelsene og aktivitetene til disse forgjengerne, og for smerten og lidelsen de har forårsaket, fortsatte banksjefen.

Historie tilbake til 1720

Beklagelsen kom etter at banken hadde bedt International Institute of Social History (IISH) om å gjennomføre undersøkelser rundt bankens forgjengeres involvering i slaveri.

ABN Amro slik den fremstår i dag, ble etablert etter en sammenslåing av bankene Fortis Bank Nederland og ABN Amro i 2010. Men bankens forhistorie strekker seg helt tilbake til da R. Mees & Zoonen ble opprettet i 1720.

Gjennom århundrene som har fulgt, har en lang rekke sammenslåinger skjedd som til slutt endte i dagens financial institution.

Men i historien ligger det flere mørke kapitler har undersøkelsene nå avslørt.

ANB Amro-sjef Robert Swaak (t.v.) mottok rapporten fra Dr. Pepijn Brandon, som har ledet undersøkelsene for IISH below en pressekonferanse onsdag.

– Påvirket livene til tusenvis av slaver

Banken Hope & Co, som ble startet i 1762, hadde en sentral rolle i den internasjonale slaveøkonomien i det 18. århundret, heter det i meldingen.

I tillegg til at slaverirelatert drift skal ha vært en svært viktig inntektskilde for Hope & Co, var banken også aktivt involvert i driften av plantasjer der slavene arbeidet.

– Hope & Co var det største finansielle og kommersielle selskapet i Nederland på slutten av det 18. århundret, og slaverelatert virksomhet var i kjernen av dens drift, sier Dr. Pepijn Brandon, som har ledet undersøkelsene for IISH.

Nevnte R. Mees & Zoonen skal på sin facet ha forsikret slaveskip og frakt av varer høstet av slavebundne personer.

– Beslutninger gjort i kontorer i Amsterdam og Rotterdam, påvirket direkte livene til tusenvis av slavebundne personer, sier Brandon om de to bankene.

Slavehandel ble avskaffet i Nederland tilbake i 1863, ifølge The Guardian som først omtalte meldingen fra banken.

Banken har nå gått i dialog med etterkommere av slavebundne mennesker, og skriver at de fremover vil arbeide sammen med dem for å se hvordan man kan bidra til å bedre situasjonen for denne gruppen.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close