Business

Nasdaq slo tilbake med forsiktig oppgang – Dow Jones falt for fjerde dag på rad


Tirsdag åpnet de tre toneangivende indeksene ved USA-børsen med strong oppgang. Dette kom etter en tung begin på uken, hvor samtlige indekser falt over to prosent mandag. Verst var det ved den teknologitunge indeksen Nasdaq, som falt over hearth prosent.

Ved børsåpning tirsdag så det lysere ut ved de tre indeksene. Teknologitunge Nasdaq var opp hele 2,67 prosent i åpningsminuttene, mens Dow Jones og S&P steg henholdsvis 1,41 og 1,81 prosent.

Til slutt endte det med oppgang for to av de tre ledende indeksene:

  • Nasdaq Composite steg 0,98 prosent
  • Dow Jones falt 0,26 prosent
  • S&P 500 steg 0,25 prosent

For industritunge Dow Jones ble det den fjerde dagen på rad med nedgang, mens det ble en etterlengtet opptur for de to andre nøkkelindeksene etter flere dager med kraftige fall.

Rekordhøy inflasjon

Forrige børsuke var tung i USA, og ble avsluttet med nedgang ved alle de tre hovedindeksene. Torsdag hadde Nasdaq den største nedgangen på to år, og mandag denne uken falt den brede S&P-indeksen below 4000 poeng for første gang på et år.

En del av uroen stammer fra den rekordhøye inflasjonen i USA, og onsdag forrige uke hevet den amerikanske sentralbanken styringsrenten med 0,5 prosent. Dette er første gang siden 2006 at renten settes opp to møter på rad, ifølge The Wall Street Journal.

– Frykten er igjen at Fed ikke vil lykkes i å dempe inflasjonen, uten å sende økonomien inn i en nedtur, skriver sjeføkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov i en morgenrapport fra banken tirsdag.

I en story i Det hvite hus tirsdag fortalte USAs president at den høye inflasjonen er hans fremste prioritet innenriks. Han la skylden for prisøkningen på pandemien og Russlands president Vladimir Putins invasjon av Ukraina, ifølge The Guardian.

– Jeg vil at enhver amerikaner skal vite at jeg tar inflasjon veldig seriøst og at det er min høyeste prioritet innenlands, sa Biden below talen.

Onsdag denne uken blir USAs inflasjonstall for april offentligjort, males allerede mandag kom det signaler om økte priser through en konsumentundersøkelse fra Feds avdeling i New York. Ifølge Bloomberg viste denne at amerikanske forbrukere anslår at prisene om tre år vil være høyere sammenlignet med for en måned siden.

– Fed advarer nå om økt risiko og forverrede likviditetsforhold i de finansielle markedene. Og noe av det som nok også har skapt litt uro, er gårsdagens konsumentundersøkelse fra New York Fed, som nå viser oppjustering av de mellomlangsiktige inflasjonsforventningene, skriver Gonsholt Hov videre.

Flaskehalser og forsyningsproblemer

Ifølge Bloomberg er investorene bekymret for Feds pengepolitikk, i en tid hvor forstyrrelser i forsyningskjeden utgjør en betydelig risiko for økt inflasjon. Krigen i Ukraina, som har bidratt til å drive råvareprisene til skyhøye nivåer, er en av faktorene som bidrar til denne økte risikoen.

I tillegg har nye korona-nedstengninger i Kina, skapt trøbbel i forsyningskjedene.

Forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning, er blant dem som peker på at dette vil gi retailer konsekvenser for den vestlige verden.

– Verdensmarkedet er avhengig av forsyninger fra Kina, males nå stopper handelen opp. På grunn av nedstengingene er det mange millioner mennesker som ikke er i arbeid. Det betyr at både etterspørselen går ned og at det ikke blir skapt noe, sa Tunaal til DN tidligere tirsdag.

Natt til tirsdag falt Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen med over to prosent. Da Hongkong-børsen åpnet for handel falt Hang Seng-indeksen med 3,5 prosent umiddelbart.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen type for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.