Business

Indonesia stopper eksport av matolje:


Mangel på blant annet solsikke-, palme- og rapsolje har økt den globale etterspørselen og sender matoljeprisene til værs.

Indonesia er verdens største eksportør av palmeolje.
Publisert: Publisert:

I kjølvannet av krigen i Ukraina ble Indonesia nødt til å stoppe all eksport av matolje.

I 2021 eksporterte landet 26,87 millioner tonn palmeolje. Lokal mangel og høye priser, bidrar nå til matoljemangel rundt om i verden, skriver Bloomberg.

Indonesia står for mer enn en tredjedel av den globale matoljeeksporten, hvor Kina og India er de største kjøperne.

Carlos Vera er leder for landbruk og råvaremarkedesundersøkelser i den nederlandske samarbeidsbanken, Rabobank. Til avisen sier Mera at Indonesias forsyning av matolje til verden er umulig å erstatte.

Les også

Yara-sjefen: – Effekten av krigen er en international matmangel

Største palmeoljeprodusenten

Indonesia er den største produsenten av palmeolje, som er verdens mest brukte matolje.

Bruken av palmeolje har vært sterkt kritisert i Norge, og i dag er palmeoljebruken i matvarer i landet redusert med over 70 prosent, ifølge Regnskogfondet.

Tidligere i april sa Rema 1000 at palmeolje kunne erstatte solsikkeolje i flere matvarer, males naked som et siste alternativ.

– Dersom leverandører har behov for å benytte palmeolje, som erstatning på grunn av Ukraina-krigen, vil vi kunne vurdere et midlertidig unntak fra vår coverage i en begrenset periode, sa kvalitetssjef Martina Rabsch i Rema 1000 til NRK, tidligere denne måneden.

Les også

Rema 1000 åpner for å selge mat med palmeolje igjen

Sterk prisvekst

Prisveksten på olje har skutt fart etter invasjonen av Ukraina. Da Indonesia kunngjorde forbudet fredag steg prisen på soyaolje enda mer. Lørdag var matoljeprisen igjen rekordhøy for tredje dag på rad.

– Indonesias siste dealing with vil garantert forverre matinflasjonen, som allerede er rekordhøy, sa Tosin Jack, råvareanalytiker hos Mintec i Storbritannia til Bloomberg.

Storbritannia har satt inn tiltak for å begrense at people hamstrer ulike matoljer. De fleste butikkene har nå en maksgrense for hvor mye solsikke-, oliven- og rapsolje man kan kjøpe.

Selv med rekordpriser, er fortsatt etterspørselen høy.

Globale forsyninger av matoljer var allerede begrenset, som et resultat av Russlands angrep på Ukraina, som er verdens største kilde til solsikkeolje.

Krigen har ført til mangel og prisvekst på flere varer.

Hvetemangel

Ukraina omtales ofte som Europas kornkammer på grunn av den fruktbare svartjorden, klimaet og retailer kornproduksjon. Sammen med Russland står de for en tredjedel av den globale eksporten av hvete.

Til sammen står de for 55 prosent av den globale sololjeproduksjonen og 76 prosent av verdens eksport, ifølge Reuters.

De siste månedene har hveteprisen steget med 30 prosent, og soyaoljen har steget med 31 prosent, ifølge nyhetsbyrået.

I tillegg har palmeolje i Asia steget med 50 prosent, og rapsolje i Europa har steget med 55 prosent, de siste tolv månedene.

– Slike oljer er en viktig del av dietter i alle land og spesielt i land som India, Pakistan og Bangladesh, sier analytiker John Baize.Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.